Search
  • vilneiflorin

Prima ședință cu ministrul Lucian Bode

Concluziile întâlnirii de astăzi, 30.12.2021, cu dl. ministru Lucian Bode și conducerea MAI.


Președintele Federației Polițiștilor Sed Lex, dl. Florin Vîlnei, alături de reprezentanții celorlalte federații reprezentative, constituite pentru a stopa aplicarea prevederilor din proiectul de OUG prin care se intenționează înghețarea salariilor, am participat la ședința condusă de ministrul Lucian Bode la sediul MAI, cu scopul declarat de a identifica soluții la situația actuală.


Președintele Federației Sed Lex a expus pe scurt principalele probleme dar și câteva argumente privind importanța activităților lucrătorilor MAI, ulterior susținând propunerile înaintate prin adresa comună, așteptând rezultatele după ședința de guvern de astăzi.


Dl. ministru ne-a precizat că a luat în considerare toate propunerile și argumentele organizațiilor sindicale, precizând în mod clar că există mai multe propuneri și variante de lucru pe care le va prezenta în ședința de Guvern, ulterior putând să ne comunice aceste variante însușite și de către Guvern.


Către: Ministerul Afacerilor Interne

În atenția: Domnului Lucian BODE, Ministru

Ca urmare a intenției asumate de către prim-ministrul Florin Câțu, cu privire la promovarea unei Ordonanțe de urgență care să conțină, printre altele prevederi referitoare la înghețarea drepturilor salariale la nivelul anului 2020, și amânarea actualizării pensiilor militare cu indicele de inflație, în contextul întâlnirii din data de 30.12.2020, ora 09:30, de la sediul MAI, vă solicităm să întreprindeți toate demersurile necesare pentru ca personalul din cadrul familiei ocupaționale „Apărare, ordine publică și securitate națională” să fie exceptați de la prevederile Art. I alin. (1), (3), (5) și Art. VIII alin. (7) din proiectul de Ordonanță de urgență.

Principalele argumente pentru această solicitare expresă sunt reprezentate de următoarele aspecte:

1. Polițiștii, alături de jandarmi, sunt în linia întâi în lupta cu pandemia, fiind printre cei mai expuși riscului de îmbolnăvire. Acest lucru a generat îmbolnăviri și decese peste media angajaților din alte familii ocupaționale – aproape 12.000 de colegi infectați și 30 de decese.

2. Polițiștii nu au beneficiat de nicio compensație în bani pentru expunerea la riscul de infectare asemenea altor categorii de bugetari cum sunt cadrele medicale, asistenții sociali etc.

3. Prin adoptarea OUG nr 75/2020 s-a pus în executare Decizia ICCJ nr 51/2019 cu privire la unele echități salariale. Acest lucru a condus la acordarea unor sume de bani care au apropiat și mai mult polițiștii de nivelul salariului stabilit pentru 2022. Asta înseamnă că tranșa de majorare salarială prevăzută pentru 2021 va fi mai mică decât cea din 2020, și pe cale de consecință și efortul bugetar mult diminuat.

4. În ultimii ani au ieșit la pensie foarte mulți polițiști și s-au angajat tineri. Diferențele salariale dintre cei ce au ieșit la pensie și cei nou angajați sunt însemnate, ceea ce face ca sumele prevăzute pentru salariile polițiștilor să fie mai mici pe total minister.

5. Aceste măsuri îi vor afecta, în primul rând, pe cei ce îndeplinesc condițiile de pensionare care au ales să rămână în sistem până vor ajunge la salariul stabilit în Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Însă în condițiile înghețării drepturilor salariale, nu vor mai avea un interes să rămână în serviciu și vor opta pentru trecerea în rezervă.

6. Deficitul major de personal, care ajunge în unele structuri operative până la 50%, implică efort suplimentar din partea colegilor în activitate, efort care nu este compensat în bani, ci eventul în ore libere; acest efort suprasolicită oamenii și conduce la epuizare fizică și psihică prematură (media de viață a polițiștilor și militarilor este de circa 62-63 de ani, cu mai puțin de 10 ani decât în cazul altor categorii de pensionari ).

În situația în care nu vom ajunge la un numitor comun, privind revendicările noastre,suntem nevoiți să declanșăm conflictul colectiv de muncă, sub diferite forme de protest, pe care urmează să vi le comunicăm.

Cu stimă,

Federația „SNPPC”

Federația „Sed Lex”

Federația „Forța Legii”

Federația PUBLISIND

Federația „A.I.Cuza”49 views0 comments

Recent Posts

See All